onsdag 22 april 2009

Jordens Dag












Idag är det Jordens Dag. Det är även föroreningens dag. En dag som började med nordamerikanen Gaylord Nelson den 22 april 1970 i ett försök att uppmärksamma problemen med föroreningar över hela jorden. Drygt 30 år senare kan jag ledsamt konstatera att vi inte har kommit mycket längre än så. Att vi forsätter med vårt icke hållbara levnadssätt som för eller senare kommer att leda till vår undergång. Som Evo Morales, Bolivias första president av ursprungsfok, utryckte det i ett tal för några år sedan. "Vår tids största problem är kapitalismen."

Tycka vad man vill om det. Vilket samhälle man än ställer in fokuset på i den rika delen av världen, kan man se att just det där med pengar faktiskt har stigit oss åt huvudet. Idag bryr vi oss om pengarna vi kan håva in från fiskeindustrin men oroar oss inte nämvärt över att Östersjön faktist är ett döende hav där det inom en snar framtid inte kommer att finnas något liv kvar.
Vi använder oss dessutom över hela jordklotet av de bästa fiskemetoder som finns, till exempel bottentrålning, för att så effektivt som möjligt kunna plocka upp så många fiskar som möjligt på så liten tid som möjligt. Att metoden dödar korallrev och därmed också framtida liv på platsen, det bryr vi oss mindre om. Det som händer under ytan ser vi ju trots allt inte med det blotta ögat.
Om någon däremot tog ett nät med vikter, stort som en fotbollsplan, och istället trålade ner skogen där vi brukar springa våran morgonrunda, kanske vi skulle reagera annorlunda?

Jordens temperatur håller på att stiga i höjden. Vare sig vi väljer att kasta skulden på våra utsläpp eller på ett naturligt förlopp helt i led med vetenskapen, spelar mindre roll. Att glaciärerna smälter och vattenytan stiger, att temperaturen ökar samt att naturkatastroferna blir fler, är faktum.

Som en gammal creeindiansk profesia säger;

Först när det sista trädet huggits ner
Först när den sista floden blivit förorenad
Först när den sista fisken har fångats
Först då kommer du att förstå
att man inte kan äta pengar.

Vi befinner oss nära nu. Finanskrisen kanske har fått en del att inse det. Andra kommer säkerligen att förstå det i framtiden då vi inte direkt går mot några ljusare tider. Allt, och då menar jag ALLT, hämtar vi från naturen. Husen vi bor i, sängarna vi sover i, bilarna vi åker i, maten vi äter...ändå förstår vi inte vidden av vilken dunderkonkurs vi skulle hamna i om den apparaten slutade att fungera!

En annan väg och en annan livsstil är nödvändig. Och visst finns det några praktexmpel på människor som har slagit sig ihop och skapat ekologiska byar. Människor som tagit ett första steg på vägen mot självförsörjning nära naturen och längre bort från stressen. Människor som hoppas och tror på en förändring.
Visst finns det tappra forskare som jobbar febrilt med att ta fram miljövänligare alternativ till snällare funktionella samhällen. Har du till exempel hört talas om Dubai och framtidens arkitektur? Om skyskrapor med inbygda vindkraftverk som ständigt roterar? Om bygnader som svämmar över av växtlighet och snarare påminner om träd täckta av murgröna än storstadsbyggnader? Om det inte går att få människorna att bosätta sig på landsbygden, varför inte låta landsbygden komma till stan? Exemplen finns, men de är få i jämförelse med helheten, och det brinner i knutarna.

Mayafolket förutspår att vi kommer få en ny livsstil i julklapp år 2012 i forma av att vattenytorna då kommer att stiga i höjden och lägga stora markarealer under vatten. Något som kommer tvinga mänskligheten till en radikal förändring.Vi får väl se då.

Idag hurrar i alla fall jag högt för "Moder Jord" och tackar henne för allt hon ständigt ger mig. =) Tack kära Pachamama.

Upptäckandet av en ny kammare i pyramiden Uxmal

För några dagar sedan hittade man en ny kammare i pyramiden Uxmal på Yucatanhalvön. Idag åkte två av mayaprästerna dit för att hålla i en cermoni. Detta berättade en av de övriga mayaprästerna som kallas Don Valerio för mig och min vän Anabell när vi satt och samtalade med honom om ett internationellt möte mellan ursprungsfolk som vi hoppas blir verklighet år 2011.

-Så där får mayafolket komma in och hålla ceremonier? frågade jag.

Jag har ju sedan jag anlände till Yucatanhalvön för några veckor sedan blivit informerad, och även sett bildbevis på, motsatsen.
Så var det naturligtvis inte. Det visade sig istället att mayaprästerna blivit ombedda att hålla en ceremoni för att lugna ner naturens krafter i området. I samband med att den nya kammaren öppnades och man tog sig in för att undersöka den nya delen av pyramiden började folk att bli sjuka. Det började med att personerna som befann sig i närheten under öppnandet av den nya kammaren fick feber. Enligt mayafolket kan det sluta med döden om inte krafterna lugnas ner. Det är nämligen så att pyramiden skyddas av Aluxoob - folket som bor under jorden - och när folk träder över deras gränser sätter de sjukdom på folk. Idag kommer det alltså hållas en ceremoni vid pyramiden i Uxmal för att be Aluxoob om ursäkt för marköverträdandet och ställa krafterna i ordning igen.

Det intressanta med den här historien är hur vissa figurer ur den så kallade "folktron" ser likadan ut över stora delar av vårt jordklot. I Sverige, och kanske speciellt på Gotland, pratade man fram till 1800 talet fortfarande mycket om "småfolket" även kallade "di små under jordi" och "älvor". Då levde vi forfarande i en magiskt värld i Sverige och det var allmänt känt att man kunde bli sjuk om man lade sig att sova utomhus och utan att veta om det råkade blockera "de små under jordens" dörr. Tänker man ett steg längre hittar man genast likheter mellan den historien och den i Sverige allmänt kända vetskapen att man kan få blåskatarr av att sitter kallt. Dåtidens botare, som till exempel Hejnumkärringen som jag tidigare berättat om, använde sig precis som mayafolket av ceremonier och örter för att råda bot på många av den tidens sjukdomar.

I Mexiko verkar det alltså som att dessa krafter, som kallas Aluxoob och som påminner om vår folktros småfolk, fortfarande är aktiva och bland annat vaktar de heliga mayatemplen och pyramiderna. Frågan är vart småfolket i Sverige tog vägen? Har de bytt skepnad och utgörs nu av den nya skolmedicinens många bakterier?