lördag 24 april 2010

Himlens mun, hajfiske och Temascal

Det hander sa mycket att jag knappt hanger med i svagningarna. Men for att gora historien kort sa tog jag mig soderover i bil tillsammans med nagra vanner fran Mexico City. I ungefar en veckas tid bodde vi i talt pa stranden i Puerto Escondido. Nar de akte tillbaka till storstaden slog jag mig ihop med reggae-folket pa stranden. Nagra dagar senare befann jag mig plotsligt i en annan kuststad. I Bahias de Huatulco agnade jag och min van Anna tva veckor som larlingar hos 60-ariga Gustavo och larde oss massor om att tillverka smycken och andra vackra ting.

Vi tog oss senare vidare mot La Boca del Cielo (Himlens mun). En otroligt vacker fiskeby med langstrackta sandstrander och vanliga manniskor. Vi blev ganska omgaende adopterade av familjemamman Marie som tog oss med pa sin eka och forde oss till "andra sidan". Pa "andra sidan" slog vi upp taltet och blev under en veckas tid bjudna pa otaliga olika fiskratter.
Jag foljde med tva fiskare 80 km fran kusten for att fiska haj.....och sova i en eka under en otrolig stjarnhimmel. Vi larde kanna en kringresande cirkus och Anna gjorde nagra nummer som elddansare under nagra kvallar, nagot som gjorde oss kanda i hela byn. Vi befriade aven sma nyklackta skoldpaddor, simmade och simmade och simmade....samt tillverkade vackra halsband av sjostjarnor.



Efter en veckas tid kande vi oss dock redo for lite kallare klimat och begav oss darfor av till San Cristobal de las casas bland begen. Dag ett bjod nagra vanner in oss till en Temascal ritual....nagot som jag ska beratta narmare om en annan dag.

Vi krop in i Moder Jords skote i form av en liten hydda gjord av diverse pinnar och overtackt med djurhudar. I hyddans mitt placerades forfaderna...dvs de glodande stenarna. Sedan stangdes porten och helande orter blandades med angande vatten i takt med att var ledare slangde vatten pa stenarna och angorna steg i hojden. Vi sjong och vi bad och vi renade kropp och sjal och aterfoddes tillsammans under 30 minuters intensiv svettning. En helt otrolig upplevelse som jag med storsta sannolikhet ska ga igenom igen imorgon.

Underbara alskade Chiapas!