lördag 5 april 2008

Uchpa - rock och blues på inkaspråk

- Det är min uppgift som musiker att se till att Perus ungdomar inte glömmer bort sitt språk och sin kultur. Det finns ingenting som gör mig så stolt som när vi spelar live och en massa ungdomar i publiken hoppar omkring som galna och sjunger med i låtarna - på quechua.

En känga med nitar korsar en typisk indiansk sandal vars fot bär en vit socka, antagligen gjord av lamadjurets ull. Bilden som pryder "Det bästa av Uchpa" - skivan talar sitt eget tydliga språk. Det handlar så klart om rock som lutar sig tillbaka på, och beblandar sig med, en stark andinsk identitet. Uchpas sångare Freddy Ortiz låter som en blandning av Axl Rose och Smashing Pumpkins Billy Corgan, men sjunger på ett språk som i alla fall inte jag förstår, men som höjer musikens själ ännu ett snäpp högre. I början av bandets karrär gjorde killarna mest covers på Nirvana, men med egna texter.

-Jag och min kompis Igor Montoya träffades i Ayachucho. Vi var fanatiska dyrkare av rock. Våra ungdomsår bestod av att lyssna på andinsk folkmusik och rock tillsammans med ett par flaskor andinsk öl (la cana).

-1993 spelade vi in en kasett med åtta låtar rock och lite blues, med sång på quechua. Helt enkelt för att jag pratar quechua men även för att ge musiken en annorlunda smak. Vi var bara fanatiska och inspelningen var bara till för oss och för att våra polare skulle kunna lyssna på vår musik. Men kasetterna multiplicerades väldigt snabbt och tillslut ägde de flesta ungdomar i vår närhet en kopia av en kopia.

Uchpas sångare Freddy är stolt över att vara quechuaindian och kämpar genom musiken för att de andinska ungdomarna inte ska glömma sin kultur och sitt språk. Bandet vill berätta för sin publik att det fortfarande finns ett sött, levande och väldigt uttrycksfullt språk som härstammar från inkarikets Peru. De vill försöka rädda sitt vackra språk som likt samiskan i norra skandinavien hela tiden får allt mindre utövare.

Ingen hade någonsin hört ett andinsk band förut som inte spelade folkmusik. I Peru var Uchpa den första gruppen av sitt slag som vågade göra något nytt och blanda det andinska soundet med rockmusik. Med quechua som frontfigur och med både elgitarrer och traditionella andinska instrument skapade bandet ett helt unikt sound som fyllde igen ett förut existerande tomrum och bedövade behovet av något nytt i den andinska världens Peru.

Med el huayno (andinsk folkmusik) rinnande i blodet berättar Freddy hur mjuka detaljer ur den andinska folkmusiken tillsammans med rockens vilddjur skapar något helt ojämförbart.

- Jimmy Hendrix och den andinska fiolspelaren Chimango tillsammans får dig helt enkelt att flyga, förklarar han.

Och bandets medlemmar bredde ut sina vingar och seglade i en rasande fart ut över de andinska landskapen. (Efter att ha spelat in några amatörmässiga kasetter, gjort några spelningar i Ayacucho och små samhällen däromkring, fått sina låtar spelade på både radio och tv, ringde plötsligt Lima och erbjöd bandet en spelning på en av Perus mest kända rocklokaler, La Noche.

Där någonstans tog bandets karriär fart på allvar.  I slutet på 1999 spelade bandet in sin första profisonella cd-skiva, quman musiky (annorlunda andetag). Idag har bandet spelat i nästan hela Peru och har sin största publik i landets södra delar där det bor mest människor som pratar quechua. Dessutom har bandet blivit anlitade av La Paz och fått erbjudande om att spela i Europa, något som däremot aldrig blivit av.

Idag gör bandet bara egen musik och låtarna handlar om det som händer runt omkring dem. Om sociala problem, miljöproblem och om sånt som händer under en normal dag. De sjunger om både Moder Jord, om att dricka Chicha (traditionell majsdryck) och om Peru Llaqta (samhälle Peru).

- Alla låtar har djupa och vilda budskap som till exempel Pitaqmi Kanki (vem är jag). På den låten sjunger Perus landsbygdsbarn i ett bakgrunds korus och låten handlar helt enkelt om de barn som på grund av Perus våldsamma historia växer upp utan föräldrar.

Uchpa betyder aska på quechua och var ett naturligt namn att sätta på ett band som bildades mitt under gerillornas stridigheter i Peru. Många människor miste livet när regeringens arme, då styrd av president Fujimori, försökte utrota vänsterns gerilla. Det gick inte helt rätt till när den dåvarande presidenten, som nu står åtalad för brott mot de mänskliga rättigheterna, försökte städa upp i ett stökigt Peru. Oskyldiga människoliv spilldes på de mest fasansfulla sätt och är en stor anledning till att många barn blev föräldralösa.  

- Barnen blev uppfostrade av sina mostrar och morbröder, familjer som gömmer sanningen, och nu när de är ungdomar, vad skulle de säga om de fick veta att deras föräldrar dog på det sättet?

Idag håller Uchpa på att spela in sin fjärde skiva som de hoppas ska komma ut på marknaden innan årets slut. Tanken med den nya skivan är att blanda in ännu mer andinska sounds och skapa något ännu mer unikt än innan. Bandet har inga stora planer på att klättra längre upp på musik-karriärens stege och ta sig ut på världsmarknaden. De trivs ganska bra där de är, mitt bland andernas mäktiga bergstoppar.

- Peru är ett multikulturellt land. Rikt på naturresurser och rikt på känslor. Men det är ett oärligt land genom sina myndigheter. Vi är patrioter, men med törst och med hunger. Vi  vill ha ett mera fritt Latinamerika, för vi har allt som vi behöver här!Bild Ushpa