fredag 3 april 2009

Mayafolket har inte tillträde till sina egna tempel

Ursprungsfolken trampas på och diskrimineras över hela världen. Mexiko är inget undantag. På Yucatanhalvön verkar det höra till den allmänna uppfattningen att spanskättlingar är mer värda än ursprungsfolk. Att vara av ursprungsfolk är fult och trots att vi nu befinner oss på 2000-talet verkar mayafolket fortfarande ses som vildar som inte har samma rättigheter som det finare folket med spanskt blod rinnande i sina ådror. Denna diskriminering har lett till att speciellt ungdomarna skäms över sitt ursprung och inte vill kännas vid sin kultur. Många av dem tar sig till turistorten Cancun för att arbeta och återvänder sällan till sina hembygder.

Mayakulturen på Yucatanhalvön håller på att dö ut, trots att turister kommer hit från hela världen för att titta på mayatemplen och fascineras av mayakulturen. Kulturen håller på att dö ut, precis som språket och den traditionella medicinen. Trots det finns här hur många mayahotel och mayaföretag som helst. Namnet används ideligen för att fånga in turisterna, för att håva in pengar, men inte en peso av dessa inhåvade pengar går till dem som verkligen är i behov av stöd för att deras kultur inte ska dö ut, nämligen mayafolket.

Till skillnad från många andra länder i Latinamerika verkar lagen dock stå på urfolkens sida. Lagen säger till exempel att ursprungsfolken i Mexiko har rätt att utöva sin tro och sin kultur. Det ser verkligen fint ut på papperet. Tyvärr fungerar det inte i realiteten. Sanningen är att Mayafolket inte ens har tillträde till sina egna heliga marker.
Dzibiltzaltun är en arkeologisk zon som ligger ungefär 15 minuter utanför staden Mérida på Yucatanhalvön. Här finns det så kallade templet av de sju dockorna som är en viktig ceremoniel plats för Mayafolket. Men de har inte tillträde till platsen. Banderollen som hänger och dinglar mellan träden utanför platsen är ett hån mot hela mayafolket. Enligt banderollen är det förbjudet att hålla ceremonier på platsen, tända rökelse, införa snäckor eller annan typ av instrument, mat eller dryck.

Förra året vid Equinoxio (vårdagjämningen) ville mayafolket hålla en ceremoni i Chichenitza, som av UNESCO utnämnts till en av de sju miraklen i världen, och tillhör ett av mayafolkens viktigaste ceremoniella center. De bad direktören för arkeologiska zoner i Chichenitza om tillstånd att hålla en ceremoni för att fira vårens anländande. Direktören sade nej och uttalade sig dessutom i diverse tidningar om sin syn på dessa ceremonier som satans verk och nervärderade samt diskriminerade på det sättet hela mayafolket.

Att representanten för ursprungsfolk på Yucatanhalvön dessutom inte pratar maya, utan bara spanska och engelska, är en annan historia som jag ska återkomma till vid ett annat tillfälle.

Mayakulturen riskerar att dö ut om 10-20 år då det inte längre kommer att finnas någon som kan föra kulturen vidare. Men det kanske spelar mindre roll. Enligt mayafolket kommer hela Yucatanhalvön att stå under vatten vid det laget som ett resultat av december 2012; slutet på mayakalendern, vår civilisation och början på en ny era.