måndag 4 maj 2009

Obotlig Influensa - bästa sättet att förstöra ett lands ekonomi?

I december 2005 hittades det första fallet av svininfluensa i USA. Det konstaterades att det var ett nytt virus som kunde smitta från människa till människa. Drygt tre år senare bryter en "epidemi" ut av samma influensa i framför allt USA och Mexiko. I Mexiko rapporterar man nästan 600 fall smittade samt 25 dödsfall. Panik utbryter i Mexiko och världen när politiker med hjälp av media sprider skräck om den nya obotliga influensan över världen. Turister flyr Mexiko, flyg ställs in och en mexikofobi utvecklas. En reporter på en radiostation i USA kallar influensan för en terroristattack -mot USA- och en mängd människor blir upprörda över att president Obama beslutar att inte stänga gränsen, då han anser att det vore etiskt fel då smittan faktiskt först upptäcktes i USA. Mexikanare diskrimineras ännu mer i USA och på andra håll i världen och ses på som de värsta möjliga parasiter.

600 smittade och 25 dödsfall i ett land med en befolkning på 120 miljoner! Gissa hur många människor som dör dagligen i vanlig influensa? Gissa hur många människor som kommer dö av fattigdom som en följd av denna galna historia???
Mexikos företagare ser redan konsekvenserna av influensan och folk i allmänhet är mer oroade för ekonomin än för att dö av den härjande influensan. Näst efter oljan lever Mexiko på turismen.

Tjejen som äger cafet dit jag brukar gå för att studera mötte mig i tårar idag. Den senaste veckan har cafet drabbats av 80% försäljningsnedgång, dagligen. Hon har dessutom pratat med sina vänner och bekanta som jobbar inom turistsektorn i Merida och kunder har avbokat sina inbokade resor och guidade turer inte bara i maj utan även hela juni. Man räknar med att det kommer ta 2-6 månader innan turisterna kommer tillbaka, om inte mer. Olives ägarinna är inte orolig för influensan, däremot är hon allvarligt oroad över att gå i personlig konkurs. Det är tragiskt att se hur beroende vi faktiskt, i vår uveckling, har blivit av pengar.

Så snälla rara ni därhemma på andra sidan havet, sluta oroa er. Fler människor dör varje dag i vanlig influensa än vad de har gjort av svininfluensan. Ställ inte in några resor till Mexiko, det är inte farligt att komma hit!!! Och sprid ut det till alla som pratar om ämnet...